Itsepäinen ja itsenäinen 150-vuotias
2.2.2025
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Ilomantsin kunnan perustamisesta. Toki näissä vaaramaisemissa on asuttu ja eletty vuosisatoja ennen kunnallishallintoa vuoroin idän ja lännen alaisuudessa. Kunnallinen itsehallinto Ilomantsiin perustettiin heinäkuussa 1875 kuvernöörin pakottamana.
Ennen kunnan perustamista asiat päätettiin pitäjänkokouksissa, joiden puheenjohtajana toimi kirkkoherra. Uuden kunnallislain valmistelu alkoi 1850-luvulla ja asetus kunnallishallinnosta maalla hyväksyttiin helmikuussa 1865. Kunnallishallitus nähtiin Ilomantsissakin tarpeelliseksi, mutta yksimielisyyttä asian edistämiseen ei luterilaisten ja ortodoksien välille löytynyt. Kun lisäksi huomattiin, että kunnallishallituksesta aiheutuisi kuluja, päättivät ilomantsilaiset lykätä asiaa ja katsoa, miten asia muualla onnistuu.
Kunta perustettiin vasta pakon edessä kuvernöörin määräyksellä luterilaisen ja ortodoksien yhteisestä kunnallishallituksesta 500 markan uhkasakon edessä. Yhteinen kunnallishallinto aloitti 1.7.1875. Kunnan tärkein päätöksentekoelin oli kuntakokous, johon saivat osallistua kaikki hyvämaineiset kunnallisveroa maksavat kuntalaiset. Käytännössä se tarkoitti itsenäisiä talonpoikia ja täysi-ikäisiä naimattomia naisia, joilla oli verotettavaa omaisuutta.
Kuntakokous päätti kansakoulujen perustamisesta, järjestyksenpidosta, terveydenhuollosta, köyhäinhoidosta, palotoimesta, verotuksesta, tienpidosta ja postinkuljetuksesta.
Kunnan tehtävät ovat muuttuneet paljon sen olemassaolon aikana, mutta ajan mittaan pakon edessä ja hapuillen alkanut kunnallinen itsehallinto on säilynyt ja kehittynyt nykyaikaiseksi kuntademokratiaksi. Jokaisella kuntalaisella on mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon antamalla äänensä kuntavaaleissa.
Ajan muotisana, hieman jo kulunutkin – osallisuus – toteutuu monin tavoin. Kunnallisasetus on vaihtunut nykyaikaiseen kuntalakiin, joka turvaa kunnan asukkaille ja palvelujen käyttäjille oikeuden osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan.
Ei ilomantsilaisten itsepäisyys kunnan perustamiseen pakon edessä loppunut. Kunta on säilyttänyt itsenäisyytensä monissa hallinnonuudistuksissa ja kyennyt perustelemaan olemassaolonsa Suomen itäisimpänä itsehallinnollisena yksikkönä hoitamalla kuntalaistensa palvelut hyvin ja taloutensa mallikkaasti.
Kunta tarjoaa edelleen lukuisia kuntapalveluja kuntalaisilleen ja muille palvelujen käyttäjille sekä samalla työtä ja toimeentuloa noin 140 työntekijälleen. Se, että kunta näkyy ja kuuluu eri kanavilla käytävissä keskusteluissa osoittaa kunnan merkityksen ja keskustelijoiden halun kuulua kuntaan ja antaa mielipiteensä sen kehittämiseen.
Haasteet virkeältä 150-vuotiaalta eivät lopu. Maailma muuttuu ja uudistuksia tulee kiihtyvällä vauhdilla. Kaikki muutokset eivät miellytä ja niihin sopeutuminen vie aikansa. Tärkeintä on mennä uutta kohti etukenossa asioista ajoissa selvää ottaen.
Iso ja kunnan näkökulmasta haasteellinen uudistus on vuoden alussa tapahtunut muutos työ- ja elinvoimapalveluissa. Meitä haastaa erityisesti työllisyyden hoitaminen. Kun kunnan palkkatukityöllistäminen ei enää ole mahdollista, tarvitsemme käyttöön kaikki keinot työpaikkojen syntymiseksi ja löytymiseksi yrityksistä ja järjestöistä. Tässä meidän on luotettava maakunnallisen työllisyysalueen yhteisiin toimintatapoihin ja oltava aloitteellisia yhteistyössä.
Yhteistyössä vietetään myös kunnan 150-vuotisjuhlavuotta. Järjestämme juhlavuoden tapahtumia yhdessä kumppaneidemme kanssa. Tervetuloa juhlimaan 150-vuotiasta Ilomantsin kuntaa koko vuoden ajan!
Iloksi ihan jokaisen