Päihteiden käyttö voi aiheuttaa terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja sekä riippuvuutta. Myös raha- ja digipelaamisella voi olla negatiivisia vaikutuksia terveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin.
Ehkäisevä päihdetyö on osa kunnan lakisääteistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Ehkäisevä päihdetyö on moniammatillista työtä päihteiden käytön ja niistä aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi. Ehkäisevä päihdetyö on osa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä, jota tekevät yhdessä kunnat, hyvinvointialue ja alueen muut toimijat.
Iloksi turvallisen elämän
Ehkäisevän päihdetyön muotoja
Ehkäisevää päihdetyötä tehdään päihteiden, tupakka- ja nikotiinituotteiden sekä rahapelaamiseen vaikuttavien riskitekijöiden vähentämisellä. Ehkäisevä päihdetyö kuuluu kuntien ja hyvinvointialueiden lakisääteisiin tehtäviin (Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä 523/2015). Pohjois-Karjalassa Pohjois-Karjalan hyvinvointialue, Siun sote koordinoi alueellista ehkäisevää päihdetyötä.
Ilomantsin kunnan lakisääteinen ehkäisevän päihdetyön toimielin on hyvinvointilautakunta ja työryhmänä toimii monialainen lapsi- ja perhe- ja lapsityöryhmä (MOPSI).
Hyvinvointikoordinaattori koordinoi kunnan alueella ehkäisevää päihdetyötä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.
Etsitkö näitä?
Ehkäisevän päihdetyön yhteystiedot
Iloksi turvallisen elämän