Luminen kuusimetsä.

Ehkäisevä päihdetyö

Päi­htei­den käyt­tö voi aiheut­taa ter­vey­del­lisiä ja sosi­aal­isia hait­to­ja sekä riip­pu­vu­ut­ta. Myös raha- ja digipelaamisel­la voi olla negati­ivisia vaiku­tuk­sia ter­vey­teen ja sosi­aal­isi­in suhteisi­in.

Ehkäi­sevä päi­hde­työ on osa kun­nan lak­isääteistä hyv­in­voin­nin ja ter­vey­den edis­tämistä. Ehkäi­sevä päi­hde­työ on moni­ammatil­lista työtä päi­htei­den käytön ja niistä aiheutu­vien hait­to­jen ehkäisemisek­si. Ehkäi­sevä päi­hde­työ on osa hyv­in­voin­nin, ter­vey­den ja tur­val­lisu­u­den edis­tämistä, jota tekevät yhdessä kun­nat, hyv­in­voin­tialue ja alueen muut toim­i­jat.

Ehkäisevän päihdetyön muotoja

Ehkäi­sevää päi­hde­työtä tehdään päi­htei­den, tupak­ka- ja nikoti­ini­tuot­tei­den sekä rahapelaamiseen vaikut­tavien riskitek­i­jöi­den vähen­tämisel­lä. Ehkäi­sevä päi­hde­työ kuu­luu kun­tien ja hyv­in­voin­tialuei­den lak­isääteisi­in tehtävi­in (Laki ehkäi­sevän päi­hde­työn jär­jestämis­es­tä 523/2015). Pohjois-Kar­jalas­sa Pohjois-Kar­jalan hyv­in­voin­tialue, Siun sote koordi­noi alueel­lista ehkäi­sevää päi­hde­työtä.

Ilo­mantsin kun­nan lak­isääteinen ehkäi­sevän päi­hde­työn toimielin on hyv­in­voin­ti­lau­takun­ta ja työryh­mänä toimii moni­alainen lap­si- ja per­he- ja lap­si­työryh­mä (MOPSI).

Hyv­in­voin­tiko­or­di­naat­tori koordi­noi kun­nan alueel­la ehkäi­sevää päi­hde­työtä yhteistyössä muiden toim­i­joiden kanssa.

Etsitkö näitä?

Ehkäisevän päihdetyön yhteystiedot

Nainen henkilökuvassa.