Iloksi terveyden
Tervettä kasvua -hanke
Ilomantsin kunta on mukana Tervettä kasvua -hankkeessa, jossa kehitetään ruokakasvatusta ja edistetään lasten ja nuorten ravitsemusterveyttä koko kunnassa. Tervettä kasvua -hankkeen tavoitteena on vahvistaa moniammatillista yhteistyötä kunnissa ja hyvinvointialueilla. Hankkeessa juurrutetaan kuntiin ruokakasvatuksen toimintamalleja, kuten maistuva koulu ja neuvokas perhe. Tämän lisäksi tiedolla johtamisen työvälineitä, kuten nykytila.fi kyselyn käyttöä edistetään.
Hankkeessa on tarkoituksena luoda kuntiin pysyviä rakenteita ja toimintamalleja työn tueksi sekä koulutetaan kuntien henkilöstöä ruokakasvatukseen ja painostigman huomioimiseen. Hankkeen toteuttavat Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry, Itä-Suomen yliopisto ja Suomen Sydänliitto Terveyden edistämisen määrärahalla (STM). Hanke on alkanut elokuussa 2023 ja jatkuu syksyyn 2025. Ilomantsissa hankkeeseen lähdettiin kutsusta vuoden 2024 lopussa. Ilomantsissa hankkeen työryhmänä toimii monialainen lapsi- ja perhetyöryhmä, johon kuuluu ammattilaisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen lapsi- ja perhepalveluiden ennaltaehkäisevistä palveluista, lastensuojelusta ja opiskeluhuollosta sekä edustajat työllisuusalueelta, luterilaisesta seurakunnasta ja ortodoksisesta kappeliseurakunnasta, kouluista, varhaiskasvatuksesta sekä muista kunnan toiminnoista.


Iloksi terveyden
Ruokakasvatus
Mitä? Ruokakasvatus on laajasti ymmärrettynä kaikkea ruokaan ja syömiseen liittyvää ohjausta, opetusta ja neuvontaa. Se on myös puhetta ruuasta ja ruuan äärellä. Ruokakasvatuksen alle mahtuu monenlaisia teemoja: muun muassa terveelliset ja kestävät ruokailutottumukset, ruuanvalmistustaidot ja ruuan alkuperän tuntemus. Yhtenä tärkeimpänä tavoitteena on kuitenkin ruokailo sekä tasapainoinen ja joustava suhde ruokaan.
Missä? Ruokakasvatusta tapahtuu kaikissa lasten ja nuorten elinympäristöissä ja jokainen heitä kohtaava aikuinen on ruokakasvattaja. Varhaiskasvatuksessa ja koulussa ruokakasvatus on osa tavoitteellista pedagogista toimintaa ja tärkeitä taitoja päästään harjoittelemaan niin toimintatuokioissa, oppitunneilla kuin ruokailutilanteissakin. Myös kotona ruoka kasvatetaan – enemmän ja vähemmän tietoisesti. Iso osa lapsen viikon aterioista toteutuu kotona. Ruokaa hankitaan, valmistetaan ja syödään sekä siitä puhutaan yhdessä perheen kanssa.
Miten? Tärkeimmät ohjenuorat ruokakasvattajalle ovat mahdollistaminen, sinnikkyys ja lempeys. Tarjoa lapselle monipuolisesti erilaisia ruokia, maistelkaa yhdessä uusia kasviksia. Ota lapsi ikätasoisesti mukaan kauppareissuille ja ruuanlaittoon. Ole sinnikäs, sillä uusiin makuihin tottuminen voi vaatia useita maistelukertoja. Aikuisen esimerkin voima on merkittävä. Muista kuitenkin lempeys ja unohda pakottaminen. Rento ilmapiiri ruokapöydässä kannustaa maistamaan tai aluksi ehkä vain ottamaan ruokaa hieman lautasen reunalle ihmeteltäväksi. Opetelkaa koko perhe puhumaan ruuasta myönteisen uteliaasti. Aikuinen päättää, mitä ja milloin syödään. Lapsi sen sijaan päättää, kuinka paljon hän syö. Lapsi syö sitä, mistä pitää ja pitää siitä, mikä on tuttua. Tutuksi tulee se, mitä on tarjolla usein. Lähde/lue lisää: https://ruokakasvatus.fi/toiminta/tervetta-kasvua/
Etsitkö näitä?


Iloksi terveyden